MÅNADENS TIPS - 26 Maximera nuet


Syfte
Att fokusera på det du verkligen kan påverka med kraft; det som händer NU!


Så här gör du
Det som hänt kan du inte påverka. Det som kommer att hända kan du bara marginellt påverka. Det enda du med kraft kan påverka är det som sker nu. Se till att du så ofta du kan/vill presterar i nuet. Gör dig själv uppmärksam genom att exempelvis ta flera aktiva pauser, där du ställer frågan till dig själv: "Är jag på plats?", "Gör jag rätt saker just nu?". Gör gärna detta rutinmässigt och med någon form av ritual kopplad till själva frågeställningen. Ett effektivt sätt att maximera nuet när du spelar match är att exempelvis dela in matchen i många små sekvenser. Dela exempelvis in en fotbollsmatch i nio "tiominutersmatcher". Uppgiften blir att därefter försöka vinna så många av dessa småmatcher som möjligt.


Hur märks effekten?
Genom att göra dig själv uppmärksam på var du befinner dig i tanke och handling ökas möjligheten att prestera målinriktat och i nuet. Du kommer att känna en mer intensiv närvarokänsla och dessutom befrias från tankar som stör. Prestationens kvalitet ökar också, eftersom du är mer fokuserad på det du gör.


Författarnas kommentar
Det spreds en myt om tennisspelaren Björn Borg: "han spelar alltid bäst när det gäller som mest". Förmodligen var detta inte sant.
Sant var däremot att Björn var en mästare på att maximera nuet. Han förstod att det som hände i förra gamet kan jag inte ändra på. Det som händer i nästa set kan jag inte heller påverka just nu. Det jag med kraft kan påverka är den boll jag spelar nu. Motståndarna kunde inte på samma sätt frigöra sig från oroande tankar och fick problem med nervositet och förlorade.


Reflektera
Finns det en risk att man inte upptäcker faror om man blir för duktig på att maximera nuet?

Om företaget Rådgivning Föreläsningar Böcker Webshop Aktuellt Tips Om Johan Plate Kontakt